The Girl with the Pearl Earring



Johannes Vermeer, c. 1665,
λάδι σε καμβά, 44.5 × 39 cm, Mauritshuis, The Hague.


Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι, θεωρείται από πολλούς ως η Mona Lisa του Βορρά. Καμία πληροφορία δεν υπάρχει για το μοντέλο του πίνακα, καθώς και η ίδια η ζωή και το έργο του Vermeer ήταν σχετικά άγνωστα ακόμα και στους ειδικούς, μέχρι πολύ πρόσφατα.
Ο Vermeer επέλεξε να απεικονίσει την κοπέλλα τη στιγμή που εκείνη γυρνάει το πρόσωπό της προς τον θεατή κοιτώντας τον με ένα αινιγματικό βλέμμα. Την έχει τοποθετήσει σε μαύρο φόντο, ενώ το φως έρχεται στο πρόσωπό της μετωπικά, δημιουργώντας στον θεατή την ιδέα πως υπάρχει κάποια πηγή φωτός μπροστά από την κοπέλλα.
Πολλά έχουν γραφτεί για τον κεφαλόδεσμο της κοπέλλας και αρκετοί του αποδίδουν αυθαίρετα την προσωνυμία "Τούρκικος". Η αλήθεια είναι πως οτιδήποτε μπορεί να ονομάζεται "Τούρκικο" στα έργα της εποχής, δεν κατάγεται από την χώρα αυτή και πως ο όρος χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα, απλά για να περιγράψει "εξωτικά" και εκτός Ευρώπης αντικείμενα ή ρούχα.

Ενώ έχουν καταγραφεί στους πίνακες του Vermeer 11 γυναίκες να φοράνε κοσμήματα από μαργαριτάρια, το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι φορεμένο από την συγκεκριμένη κοπέλλα είναι προβληματικό για δύο λόγους. Το μέγεθος του μαργαριταριού είναι πολύ μεγάλο για να είναι αληθινό και επίσης, το ντύσιμο της κοπέλλας είναι τόσο φτωχικό, που δύσκολα θα μπορούσε να φοράει ένα τόσο ακριβό κόσμημα.